Workshop IV | Kees Blase

VERTROUWEN BOUWEN IN JE EIGEN LIJF ONDERSTEUNEN DOOR DE HARTFOCUS METHODE?  

Kees Blase

Depressie, examenangst, trauma’s overmatige stress en paniekstoornissen hebben allemaal een direct effect op ons lichaam, met name ontregeling van de Nervus vagus, een deel van ons autonome zenuwstelsel. Met 8 weken training van ademritme resonerend met hartritme kan deze ontregeling weer in balans worden gebracht, wat de behandeling van trauma, angst en stress optimaliseert, zo blijkt uit onderzoek naar deze methodiek. Kees Blase,e.a. publiceerden in 2016 een artikel in het Tijdschrift voor Psychiatrie hierover.

Als medisch fysicus, neurobioloog en andragoloog geeft hij op internationale wetenschappelijke congressen presentaties, maar in Nederland vooral praktijkgerichte workshops. Hartritme-biofeedback is een manier om in de klinische praktijk bij de patiënt zichtbaar te maken hoe het hartritme reageert op stress/emotie-disregulatie. “Op het scherm zie ik hoe ik mij voel”(citaat ADHDer) Het is motiverend voor patiënten om zelf iets aan gezondheidsverbetering te doen, en via apps en simpele biofeedbackapparatuur zichtbaar te bouwen aan eigen kracht.

Kees Blase zal in deze workshop de grondprincipes uitleggen van de werking van ademritme en hartritme. Praktisch metingen laten zien van het hartritme. En ook een meting hoe het hartritme van het paard en dat van degene die op het paard zit elkaar beinvloeden. En hoe je dat therapeutisch kunt gebruiken.

Inhoud van deze innovatieve workshop:

  • Korte wetenschappelijke achtergrond HartRitmeBiofeedback bij depressieve en stressgerelateerde klachten
  • In de praktijk zichtbaar maken van HRVpatroon met HRV biofeedback apparatuur zoals Balance Manager en StressEraser Pro en Respiroguide pro-app
  • Zichtbaar maken van neurofysiologische effecten van desentisisatie/ emotieregulatie (EMDR en felt sense).
  • Specifieke toepassingen in de praktijk van trauma-aanpak, paniek-stoornissen, depressie, slaapstoornissen, jeugdpsychiatrie, eetstoornissen en verslavingszorg.
  • Inzicht in verschil en overeenkomst met mindfulness

WERKVORMEN: afwisselend  theorie, klinische praktijk en concrete oefeningen

Locatie

Het cref congres wordt 

gehouden op de locatie van

Ruitersportvereniging Barneveld e.o.

Thorbeckelaan 133
3771 ED Barneveld